8 lipca 2020

Gołąbki z liści kalarepy

Gołąbki z kiszonej kalarepy

Wyrzucanie produktów zdatnych do jedzenia często bierze się z braku kreatywności. Łodygi i liście często wydają się nam nieapetyczne i niedobre. Jednak z pomocą fermentacji i odrobiną inwencji można z takich „niechcianych” kawałków wyczarować fantastyczne danie. Łodygi i liście kalarepy do tego posiłku dostałem w warzywniaku niedaleko domu. Z łodyg przygotowałem kiszonkę ‚ala kimchi i wykorzystałem je na farsz do „gołąbków”. Przepis poniżej.

Co będzie potrzebne:

  • słoik
  • patelnia grillowa
  • łodygi (w moim przypadku było ich 240 g) i liście kalarepy
  • rodzynki 80 g
  • imbir 30 g
  • czosnek 50 g
  • świeża kurkuma 10 g
  • skórka cytryny 5 g
  • pasta miso (w moim wykonaniu własna – może być inny sos według uznania)
  • sól

Wykonanie kiszonki:

  1. Ostrożnie odetnij liście, tak by ich nie uszkodzić – zawiń je w delikatnie zwilżony ręcznik, a ten otocz folią spożywczą i schowaj do lodówki. W ten sposób nasze liście spokojnie zaczekają na kiszonkę.
  2. Łodygi umyj, osusz i pokrój w kawałki około 0,5 cm.
  3. Zasyp je solą w ilości 2% masy (w moim przypadku 5 g) i odczekaj 2 h.
  4. W blenderze przerób rodzynki, imbir, czosnek. kurkumę, skórkę cytryny i sól (2% masy – około 4 g) na pastę.
  5. Po dwóch godzinach odlej wodę, która się zbierze na dnie i wymieszaj łodygi z pastą – upchnij je w słoiku, po czym zakręć.
  6. Moja kiszonka już po 30 godzinach była lekko fermentująca, zatem schowałem ją do lodówki. Jeżeli chcesz możesz jej dać więcej czasu.

Danie:

  1. Liście umyj. Rozłóż je na płasko i delikatnie posmaruj miso, albo wybranym sosem.
  2. Nałóż kimchi, a liście zawiń w rulon – możesz też końcówki zagiąć do środka.
  3. Patelnię rozgrzej i wlej olej.
  4. Smaż je, aż się zarumienią.
  5. Jeżeli chcesz, to możesz je chwilę poddusić w odrobinie bulionu, czy wody – będą bardziej miękkie.
  6. Ja swoje zjadłem posypując je wędzoną papryką i pieprzem, ale najlepiej wybrać to co sami lubimy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *