13 września 2020

Jak zamarynować tempeh?

Gdy już wyciągniemy pyszny, puchaty tempeh z inkubatora (lub wrócimy ze sklepu) pojawia się pytanie, co dalej. Tempeh można jeść na wiele sposobów. Jeżeli klasyczne, lekko grzybowe nuty nie są dla nas wystarczająco radosne, to możemy go zamarynować. Podaję przepis na prostą marynatę, na którą składniki każdy powinien mieć w domu.

Co będzie potrzebne:

– 200 g tempehu
– 100 g oleju
– brązowy cukier lub syrop klonowy
– garum wołowe / sos sojowy – jeżeli brak Ci tego pierwszego, z powodzeniem możesz zastosować
drugie, możesz też zrezygnować kompletnie z obu i użyć soli – smak nie będzie wtedy taki głęboki.
– woda spod kiszonki, żywy ocet, sok z cytryny czy limonki – możesz wybrać dowolne z tych
źródeł kwasowości, albo zdecydować się na dodanie każdego po trochu
– 2 ząbki czosnku
– pieprz, papryka wędzona, opcjonalnie kilka kropli ostrego sosu – ewentualnie inne ulubione
przyprawy

Wykonanie:

1. Sos najlepiej robić w malakserze, ewentualnie można użyć słoika.
2. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub miażdżymy w prasce (jeżeli używamy blendera, to tylko obieramy).
3. Do oleju dodajemy wszystkie składniki do smaku – tak, żeby było kwaśno, słodko i słono – ilości nie podaję, bo każdy ma indywidualne gusta smakowe.
4. Blendujemy lub wstrząsamy zamkniętym słoikiem, tak by się wszystko razem połączyło.
5. Próbujemy. Ewentualnie doprawiamy, aby smak nas satysfakcjonował.
6. Tempeh kroimy w kawałki około 0,5 cm lub dowolnie inaczej. Kształt, który Ciebie raduje jest perfekcyjny.
7. W torebce strunowej bądź w naczyniu rozprowadzamy marynatę po tempehu.
8. Chowamy do lodówki – po upływie co najmniej 6 godzin jest gotowy.
9. Konsumujemy go w wybrany sposób.
10. Pozostałą marynatę możemy wykorzystać jako sos do sałatki.

Pysznego tempehu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *