9 lipca 2020

Kiszony sok pomidorowy

Sok pomidorowy

W czeluściach mojej komórki odnalazłem ostatnio sok pomidorowy. Natychmiast postanowiłem go ukisić. Kiszone pomidory są świetne, mają natomiast tendencję do tracenia struktury. Przy kiszeniu soku ten problem znika. Świetny do picia. Idealny jako baza do sosu, do zupy czy do Bloody Mary.

Pomidory mają dużo umami, które dzięki fermentacji mocniej oddziałuje na smak. Ponadto – zwiększa się poziom kwasowości. Intensywność ukiszonego soku jest ogromna. Trudno przestać go pić. Jako starter dałem dwa rozkrojone ząbki czosnku. I jeszcze łodygę selera, trochę pieprzu i kilka kropel własnoręcznie zrobionej esencji habanero. Zasolenie 1,2% masy. Często wstrząsałem butelką. Smak trzeba sprawdzać, by uchwycić chwilę, kiedy nam najbardziej odpowiada.

Komentarze

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *