8 lipca 2020

Sfermentowane śniadanie

Amazake

Gryczane amazake fermentowane przy użyciu Aspergillus luchuensis / Kefir fermentowany z gruszką / Kiszone kumkwaty / Kwiaty Rozmarynu / Imbir / Sezam

Używając różnych technik fermentacji możemy zapewnić jedzeniu pełne spektrum smaków. Gryczane amazake* daje słodycz uzyskaną bez dodatku żadnej substancji słodzącej. Użyty szczep koji gwarantuje niezwykły cytrusowy aromat, który uzupełniają kiszone kumkwaty. W tym przypadku została zastosowana krótka fermentacja, żeby zachować sprężystą strukturę owocu. Lekko musujący kefir zapewnia podskakujące bąbelki na języku. Kwiaty rozmarynu wszystko uzupełniają o ziołowe nuty. Jedzenie, które cieszy, fascynuje i odżywia.

*Amazake – tradycyjny, japoński fermentowany napój z ryżu. Do jego produkcji używa się pleśni Aspergillus oryzae (w moim przypadku A. luchuensis). Enzymy, które produkuje rozkładają substancje obecne w substracie na cukry proste – stąd słodki smak napoju. Amazake jest produktem, który warto włączyć do swojej diety – zawiera wiele witamin i minerałów. Zamiast ryżu używam białej kaszy gryczanej – jest lokalnym produktem i bardziej mi smakuje.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *