31 sierpnia 2020

Sojowe łupiny i czosnkowe obierki

Każdy, kto robił klasyczny tempeh sojowy, przechodził przez łuskanie soi. W większości przypadków trafia ona pewnie do kosza. W rolnictwie, łuskę sojową wykorzystuje się jako wypełniacz paszy dla zwierząt. Zawiera ona między innymi witaminy z grupy A i E, potas, fosfor, wapń i przede wszystkim białko, dzięki któremu możną ją sfermentować przy użyciu koji. Żeby zrobić z niej pastę, wykorzystałem też koji jęczmienne, łupiny czosnku i sól.
Fermentuje dopiero miesiąc, a już wszystkie smaki przeszły drastyczną rekonfigurację. Nic nie pachnie, jak pachniało i nic nie smakuje, jak smakowało. Cały czas czuć aromat czosnku, ale powoli znika. Z każdą kolejną degustacją smak będzie inny. Kiedy mamy do czynienia z nietypowymi składnikami i koji – wyniki potrafią być bardzo zaskakujące…

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *